Monta sukupolvea yhdessä-Many generations together

Keskiviikko 19.12.2018 klo 21:59 - Harri Paananen

_MG_7274-2.JPG

Nyt kun joulu alkaa olla käsillä, on hyvä miettiä sen merkitystä ja sisältöä.

Vanhuksien kertomukset heidän lapsuudensa jouluista ovat jättäneet vahvan mielikuvan yhdessä olon merkityksestä. Tuohon aikaan samassa talossa saatoi asua kolme eri sukupolvea.

Lahjat ja niiden määrä olivat tähän päivään verrattuna hyvin vaatimattomia. Usein ne olivat itse tehtyjä, sillä rahaa ostamiseen oli niukasti ja saatavuus oli heikko. Myös joulukoristeet tehtiin pääsääntöisesti itse.

Jouluun valmistautuminen alkoi tavallista tarkemmalla siivouksella. Siitä jatkettiin koristeiden teolla ja pirtin koristelulla. Aattona ruokaa oli tarjolla tavallista reilummin ja monipuolisemmin. Aatto huipentui illalla joulupukin vierailuun. Tuon ajan joulupukki oli tyystin eri näköinen kuin nyt. Päässä oli karvalakki ja yllä iso ja nyhrääntynyt tumma turkistakki. Usein joulupukki olikin lapsista varsin pelottava ilmestys. Loppuillan lapset leikkivät yhdessä piirileikkejä vanhempien iloksi. Joulupäivän aamuna suunnattiin hevosella ja reellä joulukirkkoon. Koko joulu koostui yhdessä olosta ja yhdessä tekemisestä.

Nyt joulun on vallannut kaupallisuus ja kiire, johon on helppo lähteä mukaan. Lahjojen hankkimisessa ja antamisessa ei sinänsä ole mitään pahaa. On hyvä kuitenkin muistaa että lahjat eivät korvaa lähimmäisten muistamista yhteisellä ajalla ja yhdessä ololla. Erityisesti vanhuksille se on lahjoista parhain.

Now that Christmas is on hand, it's good to think about its meaning and content.

Elderly stories of their childhood Christmas have left a strong impression on the meaning of co-existence. At that time, three different generations lived often in the same house.

The gifts and their number were very modest compared to today. Often they were self-made because the money was scarce and the availability was poor. Christmas decorations were also made as a rule by themselves.

Preparing for Christmas started with more accurate cleaning. It was continued with decorative work and decorative grain. On Christmas Eve, food was offered more than usual and more versatile. Christmas Eve culminated in the evening to visit Santa Claus. That time Santa Claus was quite different from now. There was a scarf on top and a big, crumpled dark fur. Often, Santa Claus was a pretty scary revelation for children. At the end of the evening, the children play together the circuit games for the joy of the parents. On Christmas Day morning, a horse was hunted and roosted at Christmas church. The whole Christmas consisted of co-existence and doing things together.

Now, Christmas is overwhelmed by the commerciality and the hurry that makes it easy to get involved. There is nothing wrong with acquiring and giving gifts. However, it is good to remember that gifts do not replace the memory of relatives in a common time and together. Especially for the elderly it is the best gift.  

Terveisin-Br Harri

Avainsanat: Christmas, joulu, sukupolvi, generation, together, yhdessä, gift, lahja, co-existence, yhdessäolo