Hyvää pääsiäistä!

Lauantai 26.3.2016 klo 18:05 - Harri Paananen

Kevät etenee nyt vauhdilla. Saimme parin päivän aikana n. 20cm lisää lunta, joka on nyt lämmenneen ilman myötä alkanut hupenemaan silmissä.
Lunta on kuitenkin edelleen kokonaisuutena mukavasti, vaaramaisemissa noin metrin verran. Parin viikon ajan hanki on ollut hiihtäjää ja lumikenkäilijää hyvin kantavaa. Se on mahdollistanut nautittavia hetkiä luonnossa viihtyvälle.

Hiihtolomaviikolla kävimme rentoutumassa poikani kanssa Utjoen tunturimaisemissa. Lunta oli sielläkin mukavasti ja ilma suosi ulkoilua useampana päivänä. Kävimme lumikenkäilyn ja kuvaamisen lomassa myös rautupilkillä. Kala oli sen verran syönnillään, että saimme paistella iltapalaksi makoisia rautuja.

Lämmennyt ilma on alkanut tuomaan muuttolintuja Pudasjärven korkeudelle. Tänään kuulin ensimmäisen kerran joutsenten ääniä järveltä. Näin luontokin alkaa heräilemään ja valmistautumaan seuraavaan kesään.

Revontulikausi alkaa etenevän kevään myötä lähestyä loppuaan. Nopeasti lisääntyvä valoisuus tekee pian öisestäkin taivaasta liian valoisan hyvien revontulikuvien kannalta. Pari viikkoa on vielä "armon aikaa" ja sitten voi alkaa valmistautua tulevan metson soitimen kuvaamiseen.

Ohessa kuvia viimeiseltä parilta viikolta.

Terveisin Harri

_MG_0765-3.JPG

_MG_0807-3.JPG

_MG_0810-3.JPG

_MG_0865-3.JPG

_MG_0896-3.JPG

_MG_0900-3.JPG

_MG_0906-3.JPG

_MG_0956-3.JPG

_MG_1041-3.JPG

_MG_1149-3.JPG

Lumipeite kasvaa

Torstai 25.2.2016 klo 22:31 - Harri Paananen

Säätyyppi on jatkunut pilvisenä ja lunta on sadellut harva se päivä. Lumipeite on kasvanut päivittäin, mutta edelleen sitä on Pudasjärven alueella, vaaramaisemia lukuunottamatta, suhteellisen vähän. Parin viikon takainen lämmin viikko tiivisti lumen ja sen jälkeen lämpötila on pysynyt pakkasen puolella. Näin pehmyen pintalumen alla on kova kerros, joka tekee lumella liikkumisesta nyt varsin mielekästä. Sitä olenkin hyödyntänyt aktiivisesti pieniä lumikenkäretkiä tehden.

Vanhan perinnetiedon mukaan keskiviikkona olleen Matin päivän myötä on siirrytty kevääseen. Kiihtyvällä vauhdilla pitenevä päivänvalo ja auringon lisääntyvä lämpö tukevat hyvin tätä ajatusta. Varma kevään merkki on myös hyvään vauhtiin päässyt hiihtolomakausi.

Pilvisten päivien seassa oli onneksi yksi poikkeus reilu viikko sitten. Komean ja keväisen auringonpaisteen jatkeena oli kirkas tähtitaivas sekä kasvava kuutamo. Sitä hetkeä hyödynsin innolla ja kävin kuvaamassa Syötteen tykkymaisemia ja onneksi myös revontulet ilmestyivät paikalle. Ohessa muutamia kuvia tuolta illalta.

Terveisin Harri Paananen

_MG_0528-2.JPG

_MG_0544-2-4.JPG

_MG_0581-2-4.JPG

_MG_0588-2.JPG

_MG_0593-2-4.JPG

_MG_0601-2.JPG

_MG_0609-2-4.JPG

Kevättä kohti

Tiistai 2.2.2016 klo 22:53 - Harri Paananen

Helmikuu on saatu alkuun ja eilen saimme nauttia ensimmäisestä ilmaltaan keväisestä päivästä. Päivän mitta on jo yli tuplaantunut joulusta ja se näkyy selvästi myös auringon korkeudesta keskipäivällä. Helmikuun puoliväliä olen pitänyt ns. taitekohtana kevääseen siirtymisessä ja pian se on käsillä. Edessä on siis yksi upeimmista jaksoista vuodenaikojemme vaihtelussa.

Säätyyppi on muuttunut kolmen pakkasviikon jälkeen epävakaiseksi. Lunta on vieläkin tavallista vähemmän, mutta vanhan sanonnan mukaan talvi ei tahdo tavoistaan päästä ja todennäköisesti edessä onkin lumipintaa vahventava ajanjakso. Sääennusteet lupailevat viikonlopulle ja ensi viikolle jopa plusasteita ja silloin tilanne voi pitempään niin jatkuessaan kääntyä tilapäisesti lunta tiivistäväksi.

Puolentoista viikon päästä Pudasjärvellä pidetään perinteiset Umpihankihiihdon MM- kilpailut ja taas iso joukko kisaajia säntää Syötteelle umpihankea puhkomaan. Nyt hiihto- olosuhteet ovat kohtuullisen kantavan lumen vuoksi hyvät, mutta tilanne ehtii vielä toki muuttua.

Kovien pakkasten vedellessä viimeisiään vahvistuva kuutamo tarjosi upean talvisen yömaiseman. Ohessa muutama kuva kuutamoretkeltäni.

Terveisin Harri Paananen

_MG_0288-1.JPG

_MG_0291-1.JPG

_MG_0293-1.JPG

_MG_0305-1.JPG

_MG_0341-1.JPG

Pakkanen paukkuu

Maanantai 11.1.2016 klo 23:17 - Harri Paananen

Talvi on päässyt viime aikoina toden teolla voimmiinsa. Joulupäivän reilu vesisade on vaihtunut kunnon pakkaseen ja luntakin on sadellut kuorrottamaan maiseman. Pudasjärvellä kylmin kuulemani mittarinlukema on ollut -37 astetta. Pääasiassa pakkanen on kuitenkin pysytellyt siedettävällä tasolla.

Pakkaset jatkuvat nyt toista viikkoa ja loppua ei ole vielä näkyvillä. Usein idästä tulevilla korkeapaineilla on tapana "istahtaa" Suomen ylle pidemmäksi aikaa vuodenajasta riippumatta. Näin on tapahtunut todennäköisesti nytkin. Minulle se sopii oikein hyvin!
Sää on kirkas, luonto kuvauksellinen ja tammikuun pastelliset sävyt yhdistettynä siniseen hetkeen tarjoavat parasta mahdollista kuvattavaa. Ainoa toiveeni on, että lämpötila pysyisi -25 asteen lämpimämmällä puolella. Kovempikaan pakkanen ei estä ulkoilua, mutta tekee siitä jo selvästi haastavampaa.
Viime aikojen retkeily on tuottanut suurta nautintoa ja toivottavasti sitä on tarjolla jatkossakin.

Ohessa muutamia kuvia joulun jälkeiseltä ajalta.

Terveisin Harri

_MG_0030-1.JPG

_MG_0038-1.JPG

_MG_0053-5.JPG

_MG_0094-1.JPG

_MG_9738-5.JPG

_MG_9882-5.JPGHyvää uutta vuotta!

Torstai 31.12.2015 klo 19:46 - Harri Paananen

Oikein hyvää uutta vuotta viime viikonloppuisen luonnon ilotulituksen myötä!

Terveisin Harri

_MG_9699-5.JPG

Rauhallista ja rentouttavaa joulua!

Keskiviikko 23.12.2015 klo 23:20 - Harri Paananen

_MG_9643-5.JPG

Talvi tuli...ja meni

Perjantai 27.11.2015 klo 22:09 - Harri Paananen

Parina edellisenä viikkona talvi alkoi jo saada vallan. Lunta sateli useaan otteeseen niin, että koko Pudasjärven laaja pitäjä etelä- ja länsireunaa myöten sai peittävän lumipeitteen. Lämpötila pysyi pakkasen puolella ja enimmillään sitä oli jo yli 10 astetta. Vesistöt saivat ohuen jääpeitteen ja innokkaimmat kävivät jo avaamassa pilkkikauden. Sulaan maahan satanut lumi suojasi maata tehokkaasti ja se ei päässyt jäätymään kunnolla. Kovasti odottamaani soiden kantavaksi jäätymistä ei päässyt näin ollen tapahtumaan.

Viime sunnuntaina lopulta katkesi myös yli kuukauden kestänyt pilvinen ja harmaa jakso. Taivas repeili ja aurinkokin näyttäytyi pitkästä aikaa. Käytin tilaisuuden oitis hyväksi ja kävin kuvausretkellä Syötteen maisemissa. Maisema olikin siellä jo hyvin talvinen, enemmän kuin olin odottanutkaan. Lunta oli n. 30cm ja puut jo reilusti alkavan tykyn peittämät. Pääsin avaamaan kovasti odottamani tykkykuvauskauden!

Mutta sitten kävi niin kuin nykytalvilla on ollut usein tapana. Sää lämpeni ja vesisateet ovat nyt vieneet lumen olemattomiin, ainakin Pudasjärven keskustan tuntumassa. Toivottavasti vaarojen tykky on sinnitellyt läpi lämpöaallon ja hyvin alkanut tykkykuvaus saa pian jatkoa.

Ohessa talvisia kuvia viikon takaa.

Terveisin Harri_MG_0207-2.JPG

_MG_0208-2.JPG

_MG_0235-2.JPG

_MG_0241-2.JPG


_MG_0242-2.JPG

_MG_0244-2.JPG

_MG_0266-2.JPG

_MG_0284-2.JPG

Talvea odotellessa

Tiistai 3.11.2015 klo 23:00 - Harri Paananen

Tavallista lämpimämpi syysilma jatkuu ja talvi ei ole lyhyistä yrityksistä huolimatta saanut vielä kunnon otetta. Mikäli ennusteet pitävät paikkansa niin tilanne ei tule muuttumaan radikaalisti vielä toviin. Nyt kun syksyyn liittyvät toimet ovat hoidettu niin toivoisin, että talvi tulisi vitkastelematta.
Vuosi sitten aloitin pillkkikauden jo lokakuun lopulla. Mutta nyt ainoastaan pienissä lammissa on käväissyt ohut jääpeite lyhyenä kylmänä jaksona. Näin ne vuodet eivät ole veljiä keskenään, kuten sananlaskussa todetaan.

Retkeily ja luonnosta nauttiminen on jäänyt viimeaikoina syysaskareiden varjoon, mutta tilanteeseen tulee kyllä korjausta jatkossa. Eniten odotan nyt pakkasia, jotta suot jäätyvät kävelijää kantavaan kuntoon. Silloin niillä on helppo liikkua ja retkiä voi suunnata muutoin raskaan taipaleen takana oleville alueille.
Revontulien aktiivisuus ja myös niiden kuvausmahdollisuudet pilvisyyden vuoksi ovat olleet heikkoja reilun parin viikon ajan. Sunnuntai ilta katkaisi jo tämän hiljaisuuden ja nyt parasta aikaa taivaalla leimuaa komeasti. Valitettavasti Pudasjärvellä taivas on pilviharson peittämä ja siten minulla on nyt aikaa kirjoitella tätä päivitystä.

Ohessa muutama kuva parilta viime viikolta.

Terveisin Harri

_MG_9732-1.JPG


_MG_9743-2.JPG

_MG_9815-1.JPG

_MG_9836-2.JPG

Ruskaa ja varsinaista revontulitusta!

Sunnuntai 11.10.2015 klo 22:16 - Harri Paananen

Viimeaikoja on hallinnut kylmä pohjoinen ilmavirtaus. Yöllä on ollut pakkasta kylmimmillään liki 10 astetta ja päivisin lämpötila on noussut vain muutaman asteen plussalle.
Kylmä ilma on tiennyt kahta asiaa. Ruska on siirtynyt loppuvaiheeseensa ja taivas on pysytellyt pääosin selkeänä. Puiden lehdet ovat varisseet ja vain maaruskaa on enää paikoitellen jäljellä. Pudasjärven alueella kulunutta ruskaa voi luonnehtia normaaliksi. Koivujen väri oli normaalin keltavoittoinen, haapojen värikkyys on ollut usein vahvempikin ja pihlajissa värikirjo oli totutun kaltainen.
Kirkas tähtitaivas on ollut revontulien kirjavoima useaan otteeseen. Viime viikolle sai kuvata vahvoja revontulia peräti neljänä perättäisenä yönä. Keskiviikon ja torstain välisenä yönä oli ennätyksellisen voimakas purkaus ja en muista nähneeni purkauksen voimakkuutta mittaavissa mittareissa niin korkeita lukemia vuosiin. Näistä taivaan tulista sai nauttia koko Suomi eteläisintä kärkeä myöten. Revontulikausi on siis jatkunut kiivaana ja toivon mukaan se jatkuu kiivaana edelleen. Nyt säätyyppi on tosin vaihtumassa lämpimämpään suuntaan ja se tietää pilvisempää taivasta lähiaikoina.

Ohessa kuvia ruskan loppuvaiheilta ja viimeaikaiselta yötaivaalta.

Terveisin Harri

_MG_7795-1.JPG

_MG_7851-1.JPG

_MG_7854-1.JPG

_MG_7872-1.JPG

_MG_7904-1.JPG

_MG_7909-1.JPG

_MG_7917-1.JPG

_MG_7939-1.JPG

_MG_7956-1.JPG

_MG_8130-1.JPG

_MG_8509-1.JPG

_MG_8641-1.JPG

_MG_9193-1.JPG


Kanalinnuilla ei mene hyvin

Tiistai 22.9.2015 klo 22:49 - Harri Paananen

Syksy on jatkunut lämpöisenä ja nyt myös hyvin vetisenä. Puolitoista viikkoa sitten erään tuttavani sademittariin kertyi 61mm sademäärä vuorokauden aikana.
Juuri nyt katolla kohisee siihen malliin, että aamun reippaan sateen lisänä tämänkin vuorokauden sademäärä tulee olemaan erittäin suuri. Vetisten jaksojen siivittämänä vesistöjen veden korkeus alkaa olla taas kerran tulvakorkeudessa.

Kanalinnustuskauden alku on tehnyt varsin selväksi vallitsevan riistatilanteen. Huono kesä on pilannut pesinnän ja kanta koostuu nyt pääosin vanhoista sukukypsistä yksilöistä. Viime käsen heikohko pesintä lisättynä tämän kesän huonosti onnistuneeseen pesintään on laskenut lintukannan alas. Toki alueellisia eroja löytyy, mutta omat riistahavaintoni ovat olleet hälyttävän alhaisia. Metsästäjiltä vaaditaan nyt malttia, jotta jahdista saadaan nauttia myös tulevaisuudessa. Jokainen ampumatta jätetty lintu on nyt "rahan pankkiin laittamista". Onneksi jahtireissut tarjoavat myös muuta ja reppu voi täyttyä marjoista tai sienistä ja sielun ravinnosta hienojen maisemien muodossa.

Ruska on nyt Pudasjärven korkeudella kauneimmillaan. Pitäjän pohjoislaidalla puut ovat varistaneet lehtiään jo reilusti kun taas etelälaidalla lehti on vasta vaihtamassa väriään. Pinta- alaltaan suuren kaupungin eri alueilla luonto elää hyvinkin eri tahtiin. Ajatuksenani onkin pian käydä ruskaretkellä kameran kanssa.

Revontulikausi on jatkunut hyvin aktiivisena ja taivas on leimunnut lähes jokaisena kirkkaana yönä. Kuvia niistä onkin kertynyt muistikortille tälle kaudelle ennätyksellisen paljon. Toivottavasti sama tahti jatkuu tarjoten mykistyttäviä näytelmiä tähtitaivaalla.

Ohessa kuvia parilta kuluneelta viikolta.

Terveisin Harri

_MG_5436-1.JPG

_MG_5768-1.JPG

_MG_5925-1.JPG

_MG_6620-1.JPG

Revontulet_11.-12.9.15_008-1.JPG

Revontulet_11.-12.9.15_2_007-1.JPG

Syote-1_028-1.JPG

Syote-1_031-1.JPG

Syote-1_032-1.JPG

Syote-1_036-1.JPG

Syksy ja revontulet

Tiistai 1.9.2015 klo 23:20 - Harri Paananen

Kesä on vaihtunut virallisesti syksyksi. Elokuun lämmin ja kuiva jakso korvasi kesä- ja heinäkuun viileyttä sekä sateisuutta. Vaikka sää on selvästi viilentynyt, on se pysynyt kauniina paria sateista päivää lukuun ottamatta.

Mustikkasato on ollut erittäin runsas, mutta laadultaan heikko. Hyvälaatuistakin marjaa on löytynyt, mutta välillä vasta kovankin haun tuloksena. Parasta pakastettavaa on saanut valikoden käsin poimimalla.
Sienisato on toistaiseksi ollut varsin heikko. Toiveissa vielä kuitenkin on, että elokuun lämmin jakso auttaisi tilannetta, ennen kuin yöpakkaset lopettavat pääasiallisen sienikauden.

Jahtikausi pääsee kunnolla käyntiin reilun viikon kuluttua starttaavan kanalinnustuksen myötä. Huonon kesän johdosta kanalintujen pesintä on onnistunut heikohkosti ja oletettavasti tulevasta kaudesta ei tule riistallisesti erityisen hyvää. Onneksi riista on vaan yksi osa onnistuneita luontoretkiä ja toivottavasti syksyn sää on mennyttä kesää parempi.

Pimenevät yöt ovat mahdollistaneet tähtitaivaasta nauttimisen ja myös revontulikausi on alkanut. Sen alku onkin ollut varsin vilkas ja taivaalla on leimunnut useaan otteeseen. Voimakkaat purkaukset ovat mahdollistaneet revontulien havainnoinnin eteläistä Suomea myöten. Toivottavasti vilkkaasti alkanut kausi jatkuu samaan malliin.

Ohessa kuvia parilta viime viikolta.

Terveisin Harri

_MG_4651-3.JPG

_MG_4787-3.JPG

_MG_4977-1.JPG

_MG_4998-1.JPG

_MG_5001-3.JPG

_MG_5051-3.JPG

_MG_5112-1.JPG

Kuva-1.JPG

Kesäinen ilma saapui lopulta

Torstai 13.8.2015 klo 23:35 - Harri Paananen

Kesä alkaa olla lopuillaa ja vihdoinkin kesäinen ilma on saapunut. Se on harmi, että koulut ovat jo alkaneet ja lapset eivät päässeet kunnolla nauttimaan kesäsäästä lomallaan. Uiminenkin heiltä jäi muutamaan kertaan koko kesänä.
Lämmenneestä ilmasta huolimatta erittäin vetiset sadekuurot ovat kastelleet säännöllisesti maan ja Iijoen vesistöalueen vedenkorkeus on edelleen korkealla. Veden pinta ei ole laskenut koko kesänä lähellekkään normaalia "kesävettä".

Kalastus onkin jäänyt harvinaisen vähälle tänä kesänä. Osaltaan siihen on vaikuttanut lasten harrastusten viemä aika heikkojen kalastusolosuhteiden lisäksi. Aktiivinen kalastuskausi alkaakin olla nyt kohdallani ohi ja vallan ottaa retkeily sekä pian alkava jahtikausi.

Marjastajia on hellitty suhteellisen hyvällä hillasadolla ja kaikki niitä haluavat ovat myös saalista soilta saaneet. Marjasato on ollut selvästi myöhässä ja vieläkin eteen osuu raakileella olevia hilloja. Törmäsimpä pari viikkoa sitten jopa yksittäiseen hillan kukkaankin. Myös mustikkasadosta on tulossa runsas ja pian nekin alkavat olla poimittavissa. Laadullisesti mustikoissa näyttää olevan paljonkin paikkakohtaista eroa ilmeisesti runsaiden sateiden vuoksi.
Sienestäjienkin aktiivikausi on nyt käynnistymässä. Kangasrouskuja ja haperoita on paikoitellen jo runsaasti sekä ensimmäiset tatit ovat nousseet pintaan.
Nähtäväksi jää kuinka runsas sienisato syksylle muodostuu. Kiirettä siis pitää terveellistä ja todellista lähiruokaa arvostavilla!

Ohessa kuvia viime viikkojen retkiltäni.

Terveisin Harri

_MG_4399-3.JPG

_MG_4446-3.JPG

_MG_4452-3.JPG

_MG_4463-3.JPG

_MG_4470-3.JPG

_MG_4496-3.JPG

_MG_4525-3.JPG

_MG_4534-3.JPG

_MG_4536-3.JPG

Tuntureita ja harjuksia

Perjantai 24.7.2015 klo 23:01 - Harri Paananen

Viime viikolla teimme mukavan retken Utsjoen tunturimaisemiin. Vaimoni jäädessä kotimieheksi mukanani retkellä olivat vanhempani ja lapseni. Kolme sukupolvea vietti viikon Goatnelveaijavrin rannan mökissä. Sää oli alkuviikon hyvin kolea ja villainen ei ollut yhtään liioittelua vaatekerrassa. Kylmä pohjoinen tuuli meinasi mennä ns. luihin ja ytimeen saakka. Onneksi loppuviikosta sää lämpeni ja hetkittäin aurinko paistoi kunnolla lämmittäen.
Kalastus painottui mökkijärven ahventen ja Utsjoen harjuksien jallittamiseen.
Ahven oli huonolla syönnillä ja niitä saimme vain muutaman paistettavaksi. Utsjoen harjus innostui kiitettävälle syönnille sään lämmetessä viikon puolivälissä. Saimmekin savustaa harjuksia paikan päällä ja yksi savustussatsi niitä tuli pakastettuna mukanamme kotiinkin. Reissun makein kalastusanti oli poikani ennätysharjus ja kun se tarttui vielä hänen itse sitomaansa perhoon niin hymy oli sen mukainen! Lohen kalastus Tenossa jäi viikon aikana noin 8 tunnin mittaiseksi. Tapahtumiksi tuona aikana kirjautui kolme tärppiä. Paria viimeistä päivää himmensi autoni reistaaminen. Sain kuitenkin korjattua sitä sen verran, että pääsimme sillä hyvin takaisin kotiin.

Hillastuskausi on kovaa vauhtia starttaamassa Pudasjärvellä. Innokkaimmat ovat saaneet jo maistella tuoretta suon kultaa. Suurin osa sadosta on kuitenkin vielä raakaa ja kunnolla kerääminen alkanee vasta noin viikon päästä. Sadosta on tulossa kohtuullinen. Muutama heinäkuun viileä yö on paikoitellen karsinut satoa, mutta kaikki hilloja haluavat varmasti niitä nyt itselleen myös löytävät.

Ohessa kuvia Utsjoen retkeltämme.

Terveisin Harri

_MG_4051-3.JPG

_MG_4104-3.JPG

_MG_4115-3.JPG

_MG_4144-3.JPG

_MG_4164-3.JPG

_MG_4190-3.JPG

_MG_4299-3.JPG

_MG_4312-3.JPG

_MG_4338-3.JPG

Sateinen ja viileä kesä

Torstai 9.7.2015 klo 0:21 - Harri Paananen

Kesä on edennyt nopeasti puoliväliin. Sää on pysynyt viileänä ja sateisena, jonka johdosta Iijoen vesistöalueella veden korkeus on edelleen lähellä tulvakorkeutta. Virallisten ennusteiden mukaan juuri parempaa ei ole lähiaikoina luvassa. Keättalvella pudasjärveläinen säitä ennustava henkilö povasi ainoastaan yhtä hellepäivää alueellemme tälle kesälle. Näin jatkuessa hänen ennustuksensa voi olla hyvinkin lähellä totuutta.

Sateinen ja viileä alkukesä on tehnyt toistaiseksi kalastuskesästä heikon. Moni kalamies on luovuttanut suosiolla ja jättänyt kalastuksen normaalia selvästi vähemmälle. Ahkerat yrittäjät ovat saaneet lähinnä sattumakaloiksi luokiteltavia saaliita ja passiivisetkaan pyydykset eivät ole sotkeutuneet kaloista normaaliin tapaan.

Sääskille kostea kesä on sitä vastoin ollut otollinen ja aika ajoin ilma onkin ollut sakeana niistä.  Muutama juhannuksen jälkeinen lämpimämpi päivä sai ne heräämään kertarysäyksellä. Kaikissa ulkona tapahtuvissa touhuissa on saanut olla sääskimyrkky koko ajan saatavilla. Muistissani ei olekaan näin "hyvää" sääskikesää. Aika näyttää jatkuuko sääskien lento yhtä tiheänä läpi kesän.

Mustikka ja hilla alkavat siirtyä kukinnasta kehittyvälle raakileelle. Molempien kukinta oli valtaisan runsasta ja odotettavissa onkin viime vuosia parempi marjakesä. Suuria ongelmia kukinta-aikana ei ole ilmennyt, mutta paikallisesti tuulet, sateet ja jopa kylmyys ovat voineet verottaa tulevaa satoa.

Kesän kohokohtana olemme lähdössä ensi viikoksi kolmen sukupolven retkelle Utsjoen maisemiin. Tiedossa siis on upeista maisemista nauttimista ja monimuotoista kalastusta.

Ohessa kuvia viime viikoilta.

Terveisin Harri

_MG_3614-32.JPG


_MG_3502-3.JPG

_MG_3509-3.JPG

_MG_3529-3.JPG

_MG_3604-3.JPG

_MG_3621-3.JPG


_MG_3639-3.JPG

_MG_3642-3.JPG


Hyvää Juhannusta!

Perjantai 19.6.2015 klo 9:46 - Harri Paananen

_mg_3483-1.jpg

_mg_3494-1.jpg

_mg_3521-1.jpg

Tuulta ja sadetta

Tiistai 9.6.2015 klo 22:45 - Harri Paananen

Kevät on vaihtunut edellisen päivityksen jälkeen kesäksi. Luonnon harmaus on vaihtunut kauniin vihreäksi. Sateinen ja tuulinen ilma on ollut hyvin tyypillistä kesäkuun alun aikana. Jopa myrskyksi yltynyt tuuli on kaatanut puita ja sateet hidastaneet Iijoen vesistön tulvan laskua. Sunnuntainen koko päivän jatkunut sade on saanut veden kääntymään uudelleen nousuun ja Iijoen veden korkeus on nyt edelleen vuoden takaisen matalan tulvahuipun tasolla.

Viimeisen parin viikon aikana luontoretket ovat jääneet vähiin. Pihatyöt ja Lyyli- myrskyn tontillamme kaatanneet puut ovat pitäneet kiireisenä eikä aikaa retkeilyyn ole ollut, mutta asia tulee korjaaantumaan piakkoin.

Kesäkalastuskauden olemme kuitenkin poikani kanssa saaneet avattua. Katiska on viety järveen ja muutamia ahvenia on siihen jo eksynytkin. Lisäksi kävimme lauantaina Jaaskamonkosken kauden avauskilpailuissa Ervastissa. Poikani osallistui kisaan minun toimiessa väline- ja eväsvastaavana. Viikkoa ennen kisaa koskeen istutetut kirjolohet olivat hyvin korkean veden suojassa ja osa oli varmaankin valunut kovan virran vuoksi kosken alapuoliseen suvantoonkin. Näin ollen poikani sitkeä yrittäminen ei tuottanut tulosta saaliin muodossa ja hiljaista näytti olevan suurimmalla osalla muistakin kalastajista. Ensimmäisen kisakokemuksen myötä suunnittelimme osallistumista vuoden päästä uudelleen.

Ohessa muutamia kuvia parin viikon takaa ja lauantain kalastuskilpailusta.

Terveisin Harri

_mg_3378-4.jpg

_mg_3402-4.jpg

_mg_3412-4.jpg

_mg_3422-4.jpg

_mg_3429-6.jpg

_mg_3444-4.jpg

_mg_3457-4.jpg

_mg_3462-4.jpg

_mg_3466-4.jpg

_mg_3470-4.jpg

Metsoja ja Erämessut

Tiistai 19.5.2015 klo 22:51 - Harri Paananen

Kevät otti aimo harppauksen kesää kohti vapun jälkeisellä viikolla. Yöpakkaset päättyivät ja ilma lämpesi riittävästi antaen vesisateiden kanssa äkkilähdön lopuille lumille. Tämä johti pitkästä aikaa reiluun tulvaan Iijoen vesistöalueella ja tulvatilanteen kulusta olemme saaneet reaaliaikaista tietoa valtakunnallisia uutisia sekä lehdistöä myöten. Pudasjärvellä tilanne kävi jo lähellä kriittistä rajaa, mutta onneksi viikonloppuna vesi kääntyi laskuun ja suuremmilta vahingoilta vältyttiin. Nyt veden pinta on laskenut jo n. 30cm ja nopea lasku jatkuu.
Metson soidinkausi ohitti huipentumansa vapun jälkeisellä viikolla. Valitettavasti kannaltani huipentuma osui niille päiville, jolloin en soitimelle ehtinyt. Kävin viettämässä viimeisen kojuyön viikko sitten ja metsot soivat kyllä edelleen ahkerasti, mutta koppeloita ei enää soitimella näkynyt. Oikukas on metson soidin kuvattavaksi, mutta se siitä mielenkiintoista tekeekin. Nyt olen käynyt etsimässä uusia soidinpaikkoja tulevaisuutta ajatellen ja olen sellaisen onnistunut löytämäänkin. Kuvauksellisesti paikka ei ole paras mahdollinen, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen.
Helatorstaina kävin poikani kanssa tutustumassa Pohjois-Suomen Erämessuihin Oulussa. Markkinahumua ja kansaa oli liikkeelä jälleen runsain mitoin. Matkaamme tarttui joitakin pieniä hankintoja aina pakollisen metrilakun lisäksi. Messujen yksi mielenkiintoisimmista kohteista oli runsas täytettyjen eläinten näyttely. Täytettynä oli tuttuja kotoisia eläinlajeja ja runsaasti myös kaukaisempia, jopa eksoottisia lajeja.

Ohessa muutama metsokuva viimeiseltä kojuaamulta ja kuvia messujen näyttelystä.

Terveisin Harri

_mg_3205.jpg

 

_mg_3250.jpg

 

_mg_3287.jpg

 

_mg_3324.jpg

 

_mg_3327.jpg

 

_mg_3331.jpg

 

_mg_3336.jpg

 

_mg_3338.jpg

 

_mg_3340.jpg

 

_mg_3346.jpg

 

_mg_3350.jpg

 

_mg_3351.jpg

 

_mg_3355.jpg

 

_mg_3358.jpg

 

_mg_3360.jpg

Metson soidin lähenee huippuaan

Keskiviikko 6.5.2015 klo 23:44 - Harri Paananen

Kevät on edennyt näihin päiviin saakka hyvin verkkaisesti. Yöpakkaset ja viileä tuuli ovat hidastaneet lumen sulamista ja käänsivät jo alkunousun ottanutta Iijoen tulvaa jopa laskuun. Tänään on ollut selvästi lämpimämpi päivä ja tuulikaan ei tuntunut ensimmäistä kertaa tälle keväälle hyiseltä. Vaaramaisemissa oli vapun aikaan vielä lähes täysi lumipeite ja hiihtohanki aamuisin erinomainen. Nyt ennusteet lupailevat lämpimämpää ja osin sateista säätä. Se tietää lopuille lumille vauhdikkaampaa lähtöä.

Metson soidinkausi on lähestymässä huippuaan. Reilun viikon aikana olen viettänyt neljä kojuyötä seuraten soitimen kehitystä. Koppeloita on alkanut vierailemaan soitimella, mutta vielä ne eivät ole olleet kukoille suosiollisia.
Se on pannut kukoille ns. vipinää kinttuihin ja valtataisteluita on käyty useampaan otteeseen. Uskoakseni tämä sama pari viimeistä vuotta kyseistä soidinta hallinnut kukko on pyrkinyt hallitsemaan soidinta edelleen, mutta jokin onnettomuus on vienyt siltä yli puolet pyrstösulista. Sen hypyissä ei ole peräsimen vajaatoiminnan vuoksi enää samaa lennokkuutta ja taisteluissa täyden pyrstön tuki puuttuu. Toki sen ulkoinen habitus on myös kärsinyt roimasti sulkien menetyksestä. Naapuritontin kukko onkin haastanut sen tosissaan taisteluihinkin saakka ja vaikuttaa, että soitimen herruus on siirtymässä nyt sille. Viimeisimpänä kojuyönä se olikin siirtynyt soimaan jo vanhan vallanpitäjän tontin reuna-alueelle ja pyrstörikkoinen kukko siirtynyt soimaan sivummalle. Myös muut kukot alkoivat haastaa elkeillään tätä uutta vallanpitäjää pyrstörikkoisen sijaan. Epäilen myös, että koppelot eivät ulkoisesta tyylirikosta pidä ja siirtyvät uuden vallanpitäjän liehiteltäväksi.
Pahaksi onnekseen myös toinen lähitontin metso osui koppeloiden perässä juostessaan tämän uuden vallanpitäjän eteen ja kohtelu oli tylyä. Lyhyessä taistelussa se oli heti alakynnessä ja onnekseen pääsi livahtamaan karkuun. Sen jälkeen se piti huolen, että välimatka vallanpitäjään pysyi riittävänä.
Kohta on edessä se hetki, kun koppelot hakevat siemenet suvun jatkamiseen ja toivottavasti se osuu seuraavalle kojuyölleni viikonloppuna.

Ohessa kuvia kojuöiltäni.

Terveisin Harri

_mg_2895.jpg

 

_mg_2916.jpg

 

 

_mg_2932.jpg

 

_mg_2946.jpg

 

_mg_2967.jpg

 

_mg_2993.jpg

 

_mg_3050.jpg

 

_mg_3008.jpg

 

_mg_3024.jpg

 

Kevään huipentuma

Tiistai 21.4.2015 klo 22:21 - Harri Paananen

Viime päivityksestä kevät on edennyt reippaasti eteenpäin. Lumen pinta on painunut ja vesistöjen veden pinta on alkanut pikkuhiljaa nousta. Pakkasyöt ovat jarrutelleet sulamista, mikä on tulevan tulvan kannalta hyvä asia. Reilu lumen määrä olisi voinut aiheuttaa suuren tulvan nopeasti sulaessaan. Toki vaaramaisemissa lunta on vieläkin kovasti ja kevään eteneminen jatkossa viime kädessä määrittää tulevan tulvan laadun.

Revontulikausi on jo ohi, sillä öinen taivas alkaa olla hyvien kuvien saamiseksi liian valoisa. Retkeily ja sitä myöten myös kuvaaminen ovat olleet muiden kiireiden vuoksi tovin aikaa tauolla, mutta kovasti odotan jo pian koittavaa metson soitimen huipennusta. Kävin viime viikonloppuna tarkkailemassa soitimen tilannetta. Kukot soivat jo innolla aamuhämärässä, mutta soidin odottaa vielä koppeloiden saapumista paikalle. Vallitseva lumikerros viittaa siihen, että huipentuma tulee siirtymään keskimääräisestä vapun seudusta viikon tai kaksi eteenpäin. Siksi en ole vielä kiirehtinyt viettämään kojuöitä, mutta ehkäpä jo tulevana viikonloppuna aloitan tämän itselleni kevään huipentuman tarkemman seuraamisen.

Muuttolintuja on alkanut saapua yhä runsaammin. Tänä aamuna koiria ulkoiluttaessani kuulin ensimmäisen hanhen äänen tälle keväälle. En päässyt näkemään itse äänen aiheuttajaa, mutta mukavasti lämmitti mieltä kuulla "tojaus" pitkän talven jälkeen. Toivottavasti tulevasta pesintäkaudesta tulee onnistunut!

Ohessa kaksi vanhaa, mutta ajankohtaista kuvaa vuosien takaa.

Terveisin Harri Paananen

2-6.jpg

 

2-3-2.jpg

Revontulia taivaan täydeltä

Torstai 19.3.2015 klo 21:41 - Harri Paananen

Kirkas ilma on hellinyt viime aikoina ulkoilijoita. Yöpakkaset ovat kovettaneet taannoisen lämpimän kostuttaman ja tiivistämän lumen hyvin kantavaksi. Hanki on kestänyt jopa varovaisen kävelyn ja luonnollisesti hiihtokeli on ollut mitä mainion. Nyt luvassa on parin päivän viileämpi jakso ja päivälämpötilakin pysytellee pakkasella. Sen jälkeen pienien yöpakkasten lupaillaan jatkuvan, joten hankikelin voi olettaa jatkuvan edelleen.

Näin loistavien hiihto- olosuhteiden ollessa tarjolla olen käyttänyt tilaisuutta armotta hyväksi. Kävin viikonloppuna retkeilemässä valosaasteen ulottumattomissa. Nyt kun kuu ei luo lisävaloa ympäristöön, tähtitaivas paljastuu koko komeudessaan. Sitä ihaillessa ymmärtää oman pienuutensa.
Yöllä pohjoistaivaalla leimusivat myös kohtuullisen näyttävät revontulet.
 
Kuitenkin varsinainen taivaallinen ilotulitus oli tarjolla toissa yönä, kun auringon avaruuteen sinkoama hiukkasmyrsky saavutti maan magneettikentän.
Siitä seuranneita revontulia sai ihailla koko Suomi ja taisipa vyöhyke yltää Suomen eteläpuolellekkin. Vietin illan ja osan yötäkin maastossa niitä ihailemassa. Purkaus oli hetkittäin harvinaisen värikäs, mutta yllättävän rauhallinen. Vuosien varrella olen seurannut paljon voimakkaampiakin leimuntoja, mutta vain pari kertaa värikkyys on yltänyt samoihin lukemiin.
Toivottavasti mahdollisimman moni oli ulkona toissa yönä kun tarjolla oli taivaan täydeltä revontulia.

Tällä hetkelläkin pohjoinen taivaanranta kuumottaa vihertävänä. Voi olla, että tänäkin yönä revontulet loimuaa näyttävinä. 

Ohessa muutamia kuvia viikonlopulta ja toissa yöltä.

Terveisin Harri

 

_mg_2185.jpg

 

_mg_2252.jpg

 

_mg_2258.jpg

 

_mg_2270.jpg

 

_mg_2280.jpg

 

_mg_2346.jpg

 

_mg_2413.jpg

 

_mg_2493.jpg

 

_mg_2548.jpg

 

_mg_2577.jpg

 

_mg_2585.jpg

_mg_2385.jpg

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »