Ainutlaatuisia sävyjä ja valoa

Sunnuntai 11.12.2016 klo 10:40 - Harri Paananen

Joulu on hiipinyt taas kerran yllättävän lähelle. Aika tuntuu menevän siivillä ja mukana ei tahdo pysyä millään. Jouluvalmistelut on aloitettava viimeistään nyt, jotta kiire ei siirry stressin tasolle.

Tällä hetkellä luonto näyttää hyvin talviselta ja pakkasta on mukavasti. Lämpötilan vaihtelu on ollut edelleen suurta ja itsenäisyyspäivän n. -30 asteen pakkanen lauhtui seuraavaksi aamuksi +0,2 asteeseen. Puista tippui hetken jopa vettä lumen ja kuuran alkaessa sulamaan. Iltaa kohti kuitenkin lämpötila laski jälleen pakkasen puolelle.

Revontulien kuvaaminen Pudasjärven alueella on ollut kovin nihkeää koko syksyn ja alkutalven ajan. Ajoitus on osunut huonosti ja useat näyttävät loimut ovat jääneet pilviverhon peittämiksi. Perjantai- ilta toi pitkästä aikaa poikkeuksen ja hetken taivasta koristi varsin voimakkaat revontulet. Tällä kertaa niiden värikkyys ei ollut parhaimmillaan, mutta mukava niitä oli kuvata ja ihailla pitkästä aikaa. Muuten luonto tarjoaa nyt ainutlaatuisia sävyjä ja valoa kuvaajan hyödynnettäväksi.

Ohessa kuvia viimeisen viikoa ajalta.

Terveisin Harri

_MG_4942-3.JPG

_MG_4943-3.JPG


_MG_4945-3.JPG

_MG_4949-3.JPG

_MG_4963-3.JPG

_MG_4969-3.JPG

_MG_4975-3.JPG

_MG_5001-3.JPG

_MG_5013-3.JPG

_MG_5026-3.JPG

_MG_5070-3.JPG

_MG_5151-3.JPG

_MG_5156-3.JPG

Talvi tuli, talvi meni...

Maanantai 21.11.2016 klo 23:26 - Harri Paananen

Syksy ehti jo vaihtua talveksi, mutta niin se vain lumi taas kerran suli pois. Lunta ehti kertyä 5- 10cm ja järvet saivat kantavan jääpeitteen. Matalissa ja virtaamattomissa vesistöissä jäätä ehti kertyä n. 15cm, sillä pakkanen paukkui kylmimmillään jo alle - 20 asteessa. Innokkaimmat ehtivät aloittaa jo pilkkikauden. Itse en vielä pilkille innostunut, mutta luistelukausi on poikani kanssa aloitettu kotirannassamme. Kovin vaan on harvoin enää luistelukelpoiset sileät syysjäät ja jos on, niin yleensä lyhytkestoiset. Nyt sulanut lumi ja vesisateet ovat tasoittaneet jäänpinnan vesikerroksella. Mikäli tuleva pakastuminen tapahtuu ilman suurempia lumisateita, niin sileää baanaa luistella on tarjolla runsaasti.

Kokonaisuutena syksy on ollut täällä pilvinen, mutta onneksi vähäsateinen. Harvassa ovat olleet kirkkas tähtitaivas ja aurinkoinen päivä. Monet hienot revontulet ovat jääneet tänä syksynä pilvikannen suojiin. Kamera on saanut odotella pitkiä jaksoja kauniimpia kuvausilmoja laukussa. Jospa tilanne pian muuttuu, sillä mieli alkaa jo kovasti kaivata luonnon tarjoamaa silmänruokaa.

Jotakin välillä muistikortille kuitenkin tallentuu ja ohessa muutamia kuvia loppusyksyltä.

Terveisin Harri

_MG_4225-3.JPG

_MG_4237-3.JPG


_MG_4410-3.JPG


_MG_4576-3.JPG

_MG_4587-3.JPG

_MG_4588-3.JPG

_MG_4595-3.JPG

_MG_4616-3.JPG

_MG_4624-3.JPG

_MG_4726-3.JPG

Ruskan sävyjä

Sunnuntai 25.9.2016 klo 9:56 - Harri Paananen

Syksy on edennyt parhaimpaan väriloistoonsa. Ruska on kirjavoinut maiseman parin viikon ajan. Ruskan etenemisessä on alueittaista eroa ja osa puista on jo tiputtanut lehtensä, kun taas toisaalla väri on vasta alkamassa vaihtumaan. Koivut ovat olleet tavanomaisen keltaisia ja paras väriloisto löytyy haavoista ja pihlajista. Viikon takaiset aurinkoiset päivät korostivat värejä parhaimpaansa.

Marjasato on ollut kuluneena kesänä/syksynä erittäin runsas. Metsä on nyt pullollaan kypsää puolukkaa ja aikaisempi hilla- ja mustikkasato olivat myös onnistuneita. Ainoastaan karpalo on jäämässä heikommalla sadolle, mutta sitäkin löytyy kun oikeaan paikkaan osuu.

Kanalintukanta on edelleen valitettavan alhainen. Isot alueet ovat niistä lähes tyhjiä ja se laskee jahti- intoa huomattavasti. Onneksi luonnosta voi nauttia muutoinkin!

Ohessa ruskan kirjavoimia kuvia parilta kuluneelta viikolta.


Terveisin Harri

_MG_3842-3.JPG

_MG_3857-3.JPG

_MG_3926-3.JPG

_MG_3930-3.JPG

_MG_3932-3.JPG

_MG_3941-3.JPG

_MG_4000-3.JPG

_MG_4005-3.JPG

_MG_4021-3.JPG

_MG_4043-3.JPG

_MG_4075-3.JPG

_MG_4109-3.JPG


Syksyä ilmassa

Lauantai 27.8.2016 klo 10:11 - Harri Paananen

Syksyn merkkejä on jo vahvasti luonnossa. Yöt ovat pimenneet ja viilenneet. Puiden ja varpukasvien lehdet alkavat vaihtaa pikkuhiljaa väriään. Sienet ovat nousseet ja puolukat kypsyvät poimintakuntoon. Muutaman päivän päästä onkin jo syyskuu...

Elokuisina hämärtyvinä öinä on auringon laskun jälkeen mahdollista nähdä pohjoisella taivaalla valaisevia yöpilviä. Ne muodostuvat n. 80km korkeuteen kun pieniin hiukkasiin kiteytyy ja jäätyy maan pinta- alueilta nousevaa kosteutta. Pienet jääkiteet heijastavat korkealle vielä osuvaa auringon valoa saaden niistä muodostuvat pilvet hohtamaan. Muutamana yönä vaisevat pilvet ovat olleetkin varsin näyttäviä.
Myös revontulikausi on ollut mahdollista avata. Muutama päivä sitten oli varsin voimakas purkaus, jonka aikaansaamia revontulia on näkynyt eteläistä Suomea myöten. Valitettavasti itse en päässyt tällä kertaa luontoon niitä bongaamaan. Eiköhän ensimmäiset revontulikuvat tälle syksylle kuitenkin toteudu omalla kohdallani jo piakkoin.

Marjasato on nyt erittäin runsas ja myös sienisadosta näyttää tulevan runsas. Pudasjärven alueella harvinaisempaa herkkua, keltavahveroa eli kantarellia, on noussut pienillä esiintymillä tavallista runsaammin.

Ohessa muutamia kuvia elokuulta.

Terveisin Harri

_MG_2925-2.JPG

_MG_2964-2.JPG

_MG_3144-2.JPG

_MG_3164-2.JPG


Siikaa ja "varalappia"

Tiistai 5.7.2016 klo 10:58 - Harri Paananen

Kesä lähestyy puoliväliä. Vuoden takaiseen verrattuna sää on ollut toistaiseksi vallan mainio. Sopivaa lämpöä on ollut tarjolla riittävästi ja luonto ei ole päässyt kärsimään kuivuudesta.

Marjasadosta näyttää tulevan nyt kokonaisuutena hyvän. Ensimmäiset hillat ovat kypsyneet ja pääsato tulee pian perässä. Aikainen kukinta on kerrankin onnistunut ja kaikki niitä haluavat nyt varmasti myös saavat. Mustikka kypsyy pian perässä ja niitä myös tulee riittämään.

Kalastuksessa siian pintaperhokalastus on ollut pääkohteena toistaiseksi. Vedenkorkeus on virtavesissä sekä järvissä normaalissa kesäkorkeudessa ja veden lämpötila alkaa olla suhteellisen korkea. Kalastus onkin nyt järkevää keskittää myöhäiseen iltaan.

Kävin juuri pikaviisiitillä "lähituntureilla" Tuntsassa. Tuntsan alue toimii hyvin "varalappina", sillä sinne on Pudasjärveltä puolet lyhyempi matka kuin Utsjoelle. Viiden tunnin ajomatka suuntaansa mahdollistaa lyhyemmänkin tunturiretken.

Ohessa kuvia viime ajoilta.

Terveisin Harri

_MG_2386-3.JPG

_MG_2456-3.JPG

_MG_2548-3.JPG

_MG_2638-3.JPG

_MG_2650-3.JPG

_MG_2676-3.JPG

_MG_2685-3.JPG

_MG_2732-3.JPG

_MG_2739-3.JPG

_MG_2742-3.JPG

_MG_2751-3.JPG

_MG_2771-3.JPG

_MG_2802-3.JPG

_MG_2818-3.JPG

_MG_2823-3.JPG

Kesä ja sääsket

Perjantai 3.6.2016 klo 7:28 - Harri Paananen

Kesä on päässyt jo hyvin vauhtiin ja sen eteneminen on selkeästi normaalia aikaisemmassa. Lämpimät säät ovat jouduttaneet luonnon lisääntymiskautta niin, että mustikka ja hilla ovat kukkineet jo runsaasti. Jopa puolukka on paikoitellen aloitellut kukintaansa. Tavallisesti juhannuksen lähelle sijoittuva Tuomen kukinta alkaa kääntyä jo lopuilleen. Tulevasta marjasadosta voi tulla erittäin runsas, mikäli sääolosuhteet eivät sitä pilaa. Riski siihen on kuitenkin suuri, sillä harvoin aikainen kukinta onnistuu tuottamaan runsasta satoa.

Otolliset olosuhteet ovat saaneet myös sääsket heräämään sankoin joukoin. Nyt näyttää siltä, että myös sääskikesästä on tulossa näkyvä, kuuluva ja tuntuva. No paikkansa niilläkin luonnon monimuotoisessa paletissa on ja onneksi moninaisia keinoja niiltä suojautumiseen löytyy.

Kesän kalastuskautta olen poikani kanssa aloitellut kotijärven haukia jallittamalla. Isomuksia emme ole toistaiseksi siiman päähän saaneet, mutta harvassa ovat tyhjät reissut olleet. Harjuksen ja taimenen kalastukausi on vielä avaamatta, mutta tulevana viikonloppuna se voi jo tapahtua. Kevään tulvavedet ovat nyt mennyttä ja veden korkeus on jo lähellä normaalia kesäkorkeutta. Viime kesän runsaat sateet pitivät vedenkorkeuden korkeana läpi kesän heikentäen kalastusta selkeästi. Toivottavasti tästä kesästä ei tule sen toisinto.

Perusilmeeltään hillityt suot tarjoavat nyt "silmänruokaa" tavallista enemmän. Tupasvilla ja runsas hillan kukinta värjäävät suon reunat lähes valkoiseksi. Rimpien reunoilla Raatteen kukinta on myös nyt parhaimmillaan.

Ohessa kuvia viimeaikaisilta suoretkiltä.

Terveisin Harri

_MG_1968-2-3.JPG

_MG_1995-2-4.JPG

_MG_2031-2-5.JPG

_MG_2072-2-6.JPG

_MG_2087-2-7.JPG

_MG_2193-2-8.JPG

_MG_2258-2-9.JPG

_MG_2261-2-10.JPG

_MG_2293-2-11.JPG

Kevättä rinnassa

Tiistai 3.5.2016 klo 10:57 - Harri Paananen

Kesä tekee kovaa vauhtia tuloaan. Simat on juotu, munkit syöty ja lumi on sulanut vauhdilla. Lämmenneen ilman johdosta Iijoen vesistön tulva on noussut nopeasti, mutta paljon on vielä nousuvaraa verrattuna vuoden takaiseen huipputulvaan. Näyttäisi siltä, että siitä tullaankin jäämään tänä keväänä selvästi.

Pihatöiden aloittelun lomassa olen käynyt seuraamassa metsojen joka keväistä soidinriehaa. Kukot ovatkin käyneet kuumana ja pistäneet aamuyöllä soidinkankaalla parastaan. Viikonloppuna paikalle alkoi saapua myös koppeloita tarjontaa tarkkailemaan. Vielä ne eivät ole olleet valmiita suvun jatkamiseen, mutta sen aika on nyt käsillä. Käyn vielä yhden kojuyön viettämässä ja toivottavasti aikatauluni osuu yksiin koppeloiden kanssa. Kun aikaa ei ole olla kojussa rajattomasti, ajoitus on enemmänkin tuurin kauppaa. Koppeloiden suvun jatkamisen halukkuus on olosuhteista kiinni ja ei osu tarkalleen samaan ajankohtaan vuosittain. Mutta haasteellisuus metsojen soidinkuvaamisesta mielekästä tekeekin!

Ohessa muutamia kuvia soidinkankaan karkeloista.

Terveisin Harri

_MG_1555-2.JPG

_MG_1557-2.JPG

_MG_1574-2.JPG

_MG_1584-2.JPG

_MG_1655-2.JPG


_MG_1673-2.JPG

Hyvää pääsiäistä!

Lauantai 26.3.2016 klo 18:05 - Harri Paananen

Kevät etenee nyt vauhdilla. Saimme parin päivän aikana n. 20cm lisää lunta, joka on nyt lämmenneen ilman myötä alkanut hupenemaan silmissä.
Lunta on kuitenkin edelleen kokonaisuutena mukavasti, vaaramaisemissa noin metrin verran. Parin viikon ajan hanki on ollut hiihtäjää ja lumikenkäilijää hyvin kantavaa. Se on mahdollistanut nautittavia hetkiä luonnossa viihtyvälle.

Hiihtolomaviikolla kävimme rentoutumassa poikani kanssa Utjoen tunturimaisemissa. Lunta oli sielläkin mukavasti ja ilma suosi ulkoilua useampana päivänä. Kävimme lumikenkäilyn ja kuvaamisen lomassa myös rautupilkillä. Kala oli sen verran syönnillään, että saimme paistella iltapalaksi makoisia rautuja.

Lämmennyt ilma on alkanut tuomaan muuttolintuja Pudasjärven korkeudelle. Tänään kuulin ensimmäisen kerran joutsenten ääniä järveltä. Näin luontokin alkaa heräilemään ja valmistautumaan seuraavaan kesään.

Revontulikausi alkaa etenevän kevään myötä lähestyä loppuaan. Nopeasti lisääntyvä valoisuus tekee pian öisestäkin taivaasta liian valoisan hyvien revontulikuvien kannalta. Pari viikkoa on vielä "armon aikaa" ja sitten voi alkaa valmistautua tulevan metson soitimen kuvaamiseen.

Ohessa kuvia viimeiseltä parilta viikolta.

Terveisin Harri

_MG_0765-3.JPG

_MG_0807-3.JPG

_MG_0810-3.JPG

_MG_0865-3.JPG

_MG_0896-3.JPG

_MG_0900-3.JPG

_MG_0906-3.JPG

_MG_0956-3.JPG

_MG_1041-3.JPG

_MG_1149-3.JPG

Lumipeite kasvaa

Torstai 25.2.2016 klo 22:31 - Harri Paananen

Säätyyppi on jatkunut pilvisenä ja lunta on sadellut harva se päivä. Lumipeite on kasvanut päivittäin, mutta edelleen sitä on Pudasjärven alueella, vaaramaisemia lukuunottamatta, suhteellisen vähän. Parin viikon takainen lämmin viikko tiivisti lumen ja sen jälkeen lämpötila on pysynyt pakkasen puolella. Näin pehmyen pintalumen alla on kova kerros, joka tekee lumella liikkumisesta nyt varsin mielekästä. Sitä olenkin hyödyntänyt aktiivisesti pieniä lumikenkäretkiä tehden.

Vanhan perinnetiedon mukaan keskiviikkona olleen Matin päivän myötä on siirrytty kevääseen. Kiihtyvällä vauhdilla pitenevä päivänvalo ja auringon lisääntyvä lämpö tukevat hyvin tätä ajatusta. Varma kevään merkki on myös hyvään vauhtiin päässyt hiihtolomakausi.

Pilvisten päivien seassa oli onneksi yksi poikkeus reilu viikko sitten. Komean ja keväisen auringonpaisteen jatkeena oli kirkas tähtitaivas sekä kasvava kuutamo. Sitä hetkeä hyödynsin innolla ja kävin kuvaamassa Syötteen tykkymaisemia ja onneksi myös revontulet ilmestyivät paikalle. Ohessa muutamia kuvia tuolta illalta.

Terveisin Harri Paananen

_MG_0528-2.JPG

_MG_0544-2-4.JPG

_MG_0581-2-4.JPG

_MG_0588-2.JPG

_MG_0593-2-4.JPG

_MG_0601-2.JPG

_MG_0609-2-4.JPG

Kevättä kohti

Tiistai 2.2.2016 klo 22:53 - Harri Paananen

Helmikuu on saatu alkuun ja eilen saimme nauttia ensimmäisestä ilmaltaan keväisestä päivästä. Päivän mitta on jo yli tuplaantunut joulusta ja se näkyy selvästi myös auringon korkeudesta keskipäivällä. Helmikuun puoliväliä olen pitänyt ns. taitekohtana kevääseen siirtymisessä ja pian se on käsillä. Edessä on siis yksi upeimmista jaksoista vuodenaikojemme vaihtelussa.

Säätyyppi on muuttunut kolmen pakkasviikon jälkeen epävakaiseksi. Lunta on vieläkin tavallista vähemmän, mutta vanhan sanonnan mukaan talvi ei tahdo tavoistaan päästä ja todennäköisesti edessä onkin lumipintaa vahventava ajanjakso. Sääennusteet lupailevat viikonlopulle ja ensi viikolle jopa plusasteita ja silloin tilanne voi pitempään niin jatkuessaan kääntyä tilapäisesti lunta tiivistäväksi.

Puolentoista viikon päästä Pudasjärvellä pidetään perinteiset Umpihankihiihdon MM- kilpailut ja taas iso joukko kisaajia säntää Syötteelle umpihankea puhkomaan. Nyt hiihto- olosuhteet ovat kohtuullisen kantavan lumen vuoksi hyvät, mutta tilanne ehtii vielä toki muuttua.

Kovien pakkasten vedellessä viimeisiään vahvistuva kuutamo tarjosi upean talvisen yömaiseman. Ohessa muutama kuva kuutamoretkeltäni.

Terveisin Harri Paananen

_MG_0288-1.JPG

_MG_0291-1.JPG

_MG_0293-1.JPG

_MG_0305-1.JPG

_MG_0341-1.JPG

Pakkanen paukkuu

Maanantai 11.1.2016 klo 23:17 - Harri Paananen

Talvi on päässyt viime aikoina toden teolla voimmiinsa. Joulupäivän reilu vesisade on vaihtunut kunnon pakkaseen ja luntakin on sadellut kuorrottamaan maiseman. Pudasjärvellä kylmin kuulemani mittarinlukema on ollut -37 astetta. Pääasiassa pakkanen on kuitenkin pysytellyt siedettävällä tasolla.

Pakkaset jatkuvat nyt toista viikkoa ja loppua ei ole vielä näkyvillä. Usein idästä tulevilla korkeapaineilla on tapana "istahtaa" Suomen ylle pidemmäksi aikaa vuodenajasta riippumatta. Näin on tapahtunut todennäköisesti nytkin. Minulle se sopii oikein hyvin!
Sää on kirkas, luonto kuvauksellinen ja tammikuun pastelliset sävyt yhdistettynä siniseen hetkeen tarjoavat parasta mahdollista kuvattavaa. Ainoa toiveeni on, että lämpötila pysyisi -25 asteen lämpimämmällä puolella. Kovempikaan pakkanen ei estä ulkoilua, mutta tekee siitä jo selvästi haastavampaa.
Viime aikojen retkeily on tuottanut suurta nautintoa ja toivottavasti sitä on tarjolla jatkossakin.

Ohessa muutamia kuvia joulun jälkeiseltä ajalta.

Terveisin Harri

_MG_0030-1.JPG

_MG_0038-1.JPG

_MG_0053-5.JPG

_MG_0094-1.JPG

_MG_9738-5.JPG

_MG_9882-5.JPGHyvää uutta vuotta!

Torstai 31.12.2015 klo 19:46 - Harri Paananen

Oikein hyvää uutta vuotta viime viikonloppuisen luonnon ilotulituksen myötä!

Terveisin Harri

_MG_9699-5.JPG

Rauhallista ja rentouttavaa joulua!

Keskiviikko 23.12.2015 klo 23:20 - Harri Paananen

_MG_9643-5.JPG

Talvi tuli...ja meni

Perjantai 27.11.2015 klo 22:09 - Harri Paananen

Parina edellisenä viikkona talvi alkoi jo saada vallan. Lunta sateli useaan otteeseen niin, että koko Pudasjärven laaja pitäjä etelä- ja länsireunaa myöten sai peittävän lumipeitteen. Lämpötila pysyi pakkasen puolella ja enimmillään sitä oli jo yli 10 astetta. Vesistöt saivat ohuen jääpeitteen ja innokkaimmat kävivät jo avaamassa pilkkikauden. Sulaan maahan satanut lumi suojasi maata tehokkaasti ja se ei päässyt jäätymään kunnolla. Kovasti odottamaani soiden kantavaksi jäätymistä ei päässyt näin ollen tapahtumaan.

Viime sunnuntaina lopulta katkesi myös yli kuukauden kestänyt pilvinen ja harmaa jakso. Taivas repeili ja aurinkokin näyttäytyi pitkästä aikaa. Käytin tilaisuuden oitis hyväksi ja kävin kuvausretkellä Syötteen maisemissa. Maisema olikin siellä jo hyvin talvinen, enemmän kuin olin odottanutkaan. Lunta oli n. 30cm ja puut jo reilusti alkavan tykyn peittämät. Pääsin avaamaan kovasti odottamani tykkykuvauskauden!

Mutta sitten kävi niin kuin nykytalvilla on ollut usein tapana. Sää lämpeni ja vesisateet ovat nyt vieneet lumen olemattomiin, ainakin Pudasjärven keskustan tuntumassa. Toivottavasti vaarojen tykky on sinnitellyt läpi lämpöaallon ja hyvin alkanut tykkykuvaus saa pian jatkoa.

Ohessa talvisia kuvia viikon takaa.

Terveisin Harri_MG_0207-2.JPG

_MG_0208-2.JPG

_MG_0235-2.JPG

_MG_0241-2.JPG


_MG_0242-2.JPG

_MG_0244-2.JPG

_MG_0266-2.JPG

_MG_0284-2.JPG

Talvea odotellessa

Tiistai 3.11.2015 klo 23:00 - Harri Paananen

Tavallista lämpimämpi syysilma jatkuu ja talvi ei ole lyhyistä yrityksistä huolimatta saanut vielä kunnon otetta. Mikäli ennusteet pitävät paikkansa niin tilanne ei tule muuttumaan radikaalisti vielä toviin. Nyt kun syksyyn liittyvät toimet ovat hoidettu niin toivoisin, että talvi tulisi vitkastelematta.
Vuosi sitten aloitin pillkkikauden jo lokakuun lopulla. Mutta nyt ainoastaan pienissä lammissa on käväissyt ohut jääpeite lyhyenä kylmänä jaksona. Näin ne vuodet eivät ole veljiä keskenään, kuten sananlaskussa todetaan.

Retkeily ja luonnosta nauttiminen on jäänyt viimeaikoina syysaskareiden varjoon, mutta tilanteeseen tulee kyllä korjausta jatkossa. Eniten odotan nyt pakkasia, jotta suot jäätyvät kävelijää kantavaan kuntoon. Silloin niillä on helppo liikkua ja retkiä voi suunnata muutoin raskaan taipaleen takana oleville alueille.
Revontulien aktiivisuus ja myös niiden kuvausmahdollisuudet pilvisyyden vuoksi ovat olleet heikkoja reilun parin viikon ajan. Sunnuntai ilta katkaisi jo tämän hiljaisuuden ja nyt parasta aikaa taivaalla leimuaa komeasti. Valitettavasti Pudasjärvellä taivas on pilviharson peittämä ja siten minulla on nyt aikaa kirjoitella tätä päivitystä.

Ohessa muutama kuva parilta viime viikolta.

Terveisin Harri

_MG_9732-1.JPG


_MG_9743-2.JPG

_MG_9815-1.JPG

_MG_9836-2.JPG

Ruskaa ja varsinaista revontulitusta!

Sunnuntai 11.10.2015 klo 22:16 - Harri Paananen

Viimeaikoja on hallinnut kylmä pohjoinen ilmavirtaus. Yöllä on ollut pakkasta kylmimmillään liki 10 astetta ja päivisin lämpötila on noussut vain muutaman asteen plussalle.
Kylmä ilma on tiennyt kahta asiaa. Ruska on siirtynyt loppuvaiheeseensa ja taivas on pysytellyt pääosin selkeänä. Puiden lehdet ovat varisseet ja vain maaruskaa on enää paikoitellen jäljellä. Pudasjärven alueella kulunutta ruskaa voi luonnehtia normaaliksi. Koivujen väri oli normaalin keltavoittoinen, haapojen värikkyys on ollut usein vahvempikin ja pihlajissa värikirjo oli totutun kaltainen.
Kirkas tähtitaivas on ollut revontulien kirjavoima useaan otteeseen. Viime viikolle sai kuvata vahvoja revontulia peräti neljänä perättäisenä yönä. Keskiviikon ja torstain välisenä yönä oli ennätyksellisen voimakas purkaus ja en muista nähneeni purkauksen voimakkuutta mittaavissa mittareissa niin korkeita lukemia vuosiin. Näistä taivaan tulista sai nauttia koko Suomi eteläisintä kärkeä myöten. Revontulikausi on siis jatkunut kiivaana ja toivon mukaan se jatkuu kiivaana edelleen. Nyt säätyyppi on tosin vaihtumassa lämpimämpään suuntaan ja se tietää pilvisempää taivasta lähiaikoina.

Ohessa kuvia ruskan loppuvaiheilta ja viimeaikaiselta yötaivaalta.

Terveisin Harri

_MG_7795-1.JPG

_MG_7851-1.JPG

_MG_7854-1.JPG

_MG_7872-1.JPG

_MG_7904-1.JPG

_MG_7909-1.JPG

_MG_7917-1.JPG

_MG_7939-1.JPG

_MG_7956-1.JPG

_MG_8130-1.JPG

_MG_8509-1.JPG

_MG_8641-1.JPG

_MG_9193-1.JPG


Kanalinnuilla ei mene hyvin

Tiistai 22.9.2015 klo 22:49 - Harri Paananen

Syksy on jatkunut lämpöisenä ja nyt myös hyvin vetisenä. Puolitoista viikkoa sitten erään tuttavani sademittariin kertyi 61mm sademäärä vuorokauden aikana.
Juuri nyt katolla kohisee siihen malliin, että aamun reippaan sateen lisänä tämänkin vuorokauden sademäärä tulee olemaan erittäin suuri. Vetisten jaksojen siivittämänä vesistöjen veden korkeus alkaa olla taas kerran tulvakorkeudessa.

Kanalinnustuskauden alku on tehnyt varsin selväksi vallitsevan riistatilanteen. Huono kesä on pilannut pesinnän ja kanta koostuu nyt pääosin vanhoista sukukypsistä yksilöistä. Viime käsen heikohko pesintä lisättynä tämän kesän huonosti onnistuneeseen pesintään on laskenut lintukannan alas. Toki alueellisia eroja löytyy, mutta omat riistahavaintoni ovat olleet hälyttävän alhaisia. Metsästäjiltä vaaditaan nyt malttia, jotta jahdista saadaan nauttia myös tulevaisuudessa. Jokainen ampumatta jätetty lintu on nyt "rahan pankkiin laittamista". Onneksi jahtireissut tarjoavat myös muuta ja reppu voi täyttyä marjoista tai sienistä ja sielun ravinnosta hienojen maisemien muodossa.

Ruska on nyt Pudasjärven korkeudella kauneimmillaan. Pitäjän pohjoislaidalla puut ovat varistaneet lehtiään jo reilusti kun taas etelälaidalla lehti on vasta vaihtamassa väriään. Pinta- alaltaan suuren kaupungin eri alueilla luonto elää hyvinkin eri tahtiin. Ajatuksenani onkin pian käydä ruskaretkellä kameran kanssa.

Revontulikausi on jatkunut hyvin aktiivisena ja taivas on leimunnut lähes jokaisena kirkkaana yönä. Kuvia niistä onkin kertynyt muistikortille tälle kaudelle ennätyksellisen paljon. Toivottavasti sama tahti jatkuu tarjoten mykistyttäviä näytelmiä tähtitaivaalla.

Ohessa kuvia parilta kuluneelta viikolta.

Terveisin Harri

_MG_5436-1.JPG

_MG_5768-1.JPG

_MG_5925-1.JPG

_MG_6620-1.JPG

Revontulet_11.-12.9.15_008-1.JPG

Revontulet_11.-12.9.15_2_007-1.JPG

Syote-1_028-1.JPG

Syote-1_031-1.JPG

Syote-1_032-1.JPG

Syote-1_036-1.JPG

Syksy ja revontulet

Tiistai 1.9.2015 klo 23:20 - Harri Paananen

Kesä on vaihtunut virallisesti syksyksi. Elokuun lämmin ja kuiva jakso korvasi kesä- ja heinäkuun viileyttä sekä sateisuutta. Vaikka sää on selvästi viilentynyt, on se pysynyt kauniina paria sateista päivää lukuun ottamatta.

Mustikkasato on ollut erittäin runsas, mutta laadultaan heikko. Hyvälaatuistakin marjaa on löytynyt, mutta välillä vasta kovankin haun tuloksena. Parasta pakastettavaa on saanut valikoden käsin poimimalla.
Sienisato on toistaiseksi ollut varsin heikko. Toiveissa vielä kuitenkin on, että elokuun lämmin jakso auttaisi tilannetta, ennen kuin yöpakkaset lopettavat pääasiallisen sienikauden.

Jahtikausi pääsee kunnolla käyntiin reilun viikon kuluttua starttaavan kanalinnustuksen myötä. Huonon kesän johdosta kanalintujen pesintä on onnistunut heikohkosti ja oletettavasti tulevasta kaudesta ei tule riistallisesti erityisen hyvää. Onneksi riista on vaan yksi osa onnistuneita luontoretkiä ja toivottavasti syksyn sää on mennyttä kesää parempi.

Pimenevät yöt ovat mahdollistaneet tähtitaivaasta nauttimisen ja myös revontulikausi on alkanut. Sen alku onkin ollut varsin vilkas ja taivaalla on leimunnut useaan otteeseen. Voimakkaat purkaukset ovat mahdollistaneet revontulien havainnoinnin eteläistä Suomea myöten. Toivottavasti vilkkaasti alkanut kausi jatkuu samaan malliin.

Ohessa kuvia parilta viime viikolta.

Terveisin Harri

_MG_4651-3.JPG

_MG_4787-3.JPG

_MG_4977-1.JPG

_MG_4998-1.JPG

_MG_5001-3.JPG

_MG_5051-3.JPG

_MG_5112-1.JPG

Kuva-1.JPG

Kesäinen ilma saapui lopulta

Torstai 13.8.2015 klo 23:35 - Harri Paananen

Kesä alkaa olla lopuillaa ja vihdoinkin kesäinen ilma on saapunut. Se on harmi, että koulut ovat jo alkaneet ja lapset eivät päässeet kunnolla nauttimaan kesäsäästä lomallaan. Uiminenkin heiltä jäi muutamaan kertaan koko kesänä.
Lämmenneestä ilmasta huolimatta erittäin vetiset sadekuurot ovat kastelleet säännöllisesti maan ja Iijoen vesistöalueen vedenkorkeus on edelleen korkealla. Veden pinta ei ole laskenut koko kesänä lähellekkään normaalia "kesävettä".

Kalastus onkin jäänyt harvinaisen vähälle tänä kesänä. Osaltaan siihen on vaikuttanut lasten harrastusten viemä aika heikkojen kalastusolosuhteiden lisäksi. Aktiivinen kalastuskausi alkaakin olla nyt kohdallani ohi ja vallan ottaa retkeily sekä pian alkava jahtikausi.

Marjastajia on hellitty suhteellisen hyvällä hillasadolla ja kaikki niitä haluavat ovat myös saalista soilta saaneet. Marjasato on ollut selvästi myöhässä ja vieläkin eteen osuu raakileella olevia hilloja. Törmäsimpä pari viikkoa sitten jopa yksittäiseen hillan kukkaankin. Myös mustikkasadosta on tulossa runsas ja pian nekin alkavat olla poimittavissa. Laadullisesti mustikoissa näyttää olevan paljonkin paikkakohtaista eroa ilmeisesti runsaiden sateiden vuoksi.
Sienestäjienkin aktiivikausi on nyt käynnistymässä. Kangasrouskuja ja haperoita on paikoitellen jo runsaasti sekä ensimmäiset tatit ovat nousseet pintaan.
Nähtäväksi jää kuinka runsas sienisato syksylle muodostuu. Kiirettä siis pitää terveellistä ja todellista lähiruokaa arvostavilla!

Ohessa kuvia viime viikkojen retkiltäni.

Terveisin Harri

_MG_4399-3.JPG

_MG_4446-3.JPG

_MG_4452-3.JPG

_MG_4463-3.JPG

_MG_4470-3.JPG

_MG_4496-3.JPG

_MG_4525-3.JPG

_MG_4534-3.JPG

_MG_4536-3.JPG

Tuntureita ja harjuksia

Perjantai 24.7.2015 klo 23:01 - Harri Paananen

Viime viikolla teimme mukavan retken Utsjoen tunturimaisemiin. Vaimoni jäädessä kotimieheksi mukanani retkellä olivat vanhempani ja lapseni. Kolme sukupolvea vietti viikon Goatnelveaijavrin rannan mökissä. Sää oli alkuviikon hyvin kolea ja villainen ei ollut yhtään liioittelua vaatekerrassa. Kylmä pohjoinen tuuli meinasi mennä ns. luihin ja ytimeen saakka. Onneksi loppuviikosta sää lämpeni ja hetkittäin aurinko paistoi kunnolla lämmittäen.
Kalastus painottui mökkijärven ahventen ja Utsjoen harjuksien jallittamiseen.
Ahven oli huonolla syönnillä ja niitä saimme vain muutaman paistettavaksi. Utsjoen harjus innostui kiitettävälle syönnille sään lämmetessä viikon puolivälissä. Saimmekin savustaa harjuksia paikan päällä ja yksi savustussatsi niitä tuli pakastettuna mukanamme kotiinkin. Reissun makein kalastusanti oli poikani ennätysharjus ja kun se tarttui vielä hänen itse sitomaansa perhoon niin hymy oli sen mukainen! Lohen kalastus Tenossa jäi viikon aikana noin 8 tunnin mittaiseksi. Tapahtumiksi tuona aikana kirjautui kolme tärppiä. Paria viimeistä päivää himmensi autoni reistaaminen. Sain kuitenkin korjattua sitä sen verran, että pääsimme sillä hyvin takaisin kotiin.

Hillastuskausi on kovaa vauhtia starttaamassa Pudasjärvellä. Innokkaimmat ovat saaneet jo maistella tuoretta suon kultaa. Suurin osa sadosta on kuitenkin vielä raakaa ja kunnolla kerääminen alkanee vasta noin viikon päästä. Sadosta on tulossa kohtuullinen. Muutama heinäkuun viileä yö on paikoitellen karsinut satoa, mutta kaikki hilloja haluavat varmasti niitä nyt itselleen myös löytävät.

Ohessa kuvia Utsjoen retkeltämme.

Terveisin Harri

_MG_4051-3.JPG

_MG_4104-3.JPG

_MG_4115-3.JPG

_MG_4144-3.JPG

_MG_4164-3.JPG

_MG_4190-3.JPG

_MG_4299-3.JPG

_MG_4312-3.JPG

_MG_4338-3.JPG

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »